Fluxys verhoogt deelneming in de Trans Adriatic Pipeline tot 19%

2014-09-30

Fluxys en Enagás hebben de deelnemingen van Total (10%) en E.ON (9%) in de Trans Adriatic Pipeline (TAP) overgenomen. Door de overname verhoogt Fluxys zijn belang van 16 tot 19% en wordt Enagás een nieuwe partner in TAP met een deelneming van 16%.

 

In de nieuwe configuratie bestaat het aandeelhouderschap van TAP nu uit BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) en Axpo (5%).

 

TAP: essentieel voor de bevoorradingsdiversificatie via de Zuidelijke Gascorridor
Het TAP-project is een onderdeel van de Zuidelijke Gascorridor die Europa zal bevoorraden met gas van Azerbeidzjan uit het Shaz Deniz-veld in de Kaspische zee. TAP is daardoor een essentiële infrastructuur voor de diversificatie van de Europese gasbevoorrading en het project werd door de Europese Unie opgenomen als Project van Gemeenschappelijk Belang.

 

TAP

 

De TAP-leiding (lengte van ongeveer 870 km) zal worden verbonden met de TANAP-leiding (Trans Anatolian Pipeline) nabij de Turks-Griekse grens in Kipoi, zal door Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee lopen en aan land komen in het zuiden van Italië.

  • Het traject van de TAP-leiding kan de gasbevoorrading vergemakkelijken van verschillende Zuidoost-Europese landen, waaronder Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië en Montenegro. 
  • Het aanlandingspunt van de TAP-leiding in Italië biedt mogelijkheden voor verder vervoer van Kaspisch aardgas naar enkele van de grootste Europese markten.

 

Reverse-flowproject: aardgas vervoeren van Italië naar Noordwest-Europa
Om aardgas dat vanuit Azerbeidzjan en andere bronnen in Italië aankomt naar Noordwest-Europa te kunnen vervoeren, overweegt Fluxys momenteel de mogelijkheden om vervoerscapaciteit van zuid naar noord te creëren in de Transitgas-leiding (Zwitserland) en deTENP-leiding (Duitsland). Het zogenoemde reverse-flow project is eveneens een Project van Gemeenschappelijk Belang. Het zal de Europese bevoorradingszekerheid beduidend verhogen en de marktliquiditeit vergroten doordat de gashandelsplaatsen in Italië, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk volledig met elkaar worden verbonden.

 

 

Perscontacten

Rudy Van Beurden
Tel.: +32 2 282 72 30
rudy.vanbeurden@fluxys.com
  Laurent Remy
Tel: +32 282 74 50
laurent.remy@fluxys.com

 Terug naar overzicht

Hulp bij het gebruik van zoekoperatoren

Gebruik “aanhalingstekens” om een reeks woorden of een zin in een welbepaalde volgorde te zoeken.

Booleaanse operatoren

U kan een groep woorden of een zin terugvinden door gebruik te maken van AND, OR, NOT: Booleaanse operatoren worden gebruikt om termen in het zoekveld te combineren.

 

  • AND: Alle gezochte termen moeten in het zoekresultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel AND Peer geeft resultaten waarin zowel het woord appel als het woord peer voorkomen.

     

  • OR:  Minstens één van de gezochte termen moet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel OR Peer geeft resultaten waarin ofwel het woord Appel, ofwel het woord Peer, ofwel beide woorden voorkomen.

     

  • NOT: De term die wordt voorafgegaan door NOT mag niet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel NOT Peer geeft resultaten waarin het woord appel voorkomt, maar niet het woord Peer.