Op de hoogte blijven via e-mail?

 Schrijf u hier in!

Energietransitie in de Antwerpse haven: nieuwe impuls voor LNG als alternatieve brandstof voor schepen

2018-04-10
Moederbedrijf Fluxys heeft in de haven van Antwerpen aan kaai 526-528 de concessie overgenomen om vloeibaar aardgas (LNG) als alternatieve brandstof ter beschikking te kunnen stellen van de scheepvaart. Dat is een van de speerpunten van het Havenbedrijf om de havenactiviteiten te verduurzamen. Fluxys breidt de mobiele LNG-scheepsbevoorrading van vandaag tegen eind volgend jaar ook uit met een vaste installatie.

LNG haalt emissies onmiddellijk drastisch naar omlaag

LNG is voor schepen en zwaar wegtransport het alternatief bij uitstek om te kunnen instappen in de transitie naar minder broeikasgassen en een betere luchtkwaliteit. Overschakelen op LNG herleidt immers onmiddellijk de uitstoot van zwavel en fijn stof bijna tot nul terwijl ook de emissie van stikstofoxides drastisch daalt en de koolstofuitstoot eveneens beduidend verlaagt.


Vaste LNG-installatie tegen eind 2019

Moederbedrijf Fluxys staat het komende anderhalf jaar aan kaai 526 en 528 in voor de bouw van de nodige infrastructuur waarmee binnenschepen en kleine zeeschepen LNG zullen kunnen tanken (bunkeren) aan een vaste installatie met LNG-opslag. De onderneming werkt daartoe nauw samen met G&V Energy Group, dat op de terreinen ook een LNG-tankstation voor vrachtwagens zal bouwen.


Nu al mobiele LNG-scheepsbunkering

Binnenschepen en kleine zeeschepen kunnen vandaag al via moederbedrijf Fluxys 24/7 vlot en flexibel LNG bunkeren met LNG-tankwagens: kapiteins en LNG-leveranciers kunnen via het online platform LNGbunkeringportofantwerp.com een tijdstip reserveren om aan kaai 526-528 aan te meren om hun schip te tanken.


LNG-bunkervergunning: naar een internationale standaard

Om LNG te bunkeren in de Antwerpse haven, moeten bunkerbedrijven beschikken over een vergunning van de havenkapiteinsdienst van het Havenbedrijf Antwerpen. Om het vergunningsproces te faciliteren, werken de havens van Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam, Zeebrugge, Bremen, Le Havre en Marseille -onder auspiciën van de International Association of Ports and Harbours, samen aan een LNG Accreditation Audit Tool. Het ontwerp van die tool werd deze maand in Amsterdam enthousiast onthaald door een brede groep van stakeholders.


Contactpersonen

Fluxys
Rudy Van Beurden
Tel.: +32 2 282 72 30
rudy.vanbeurden@fluxys.com
Havenbedrijf Antwerpen
Nathalie Van Impe
Tel.: +32 3 205 20 70
communicatie@portofanwerp.com


Terug naar overzicht

Hulp bij het gebruik van zoekoperatoren

Gebruik “aanhalingstekens” om een reeks woorden of een zin in een welbepaalde volgorde te zoeken.

Booleaanse operatoren

U kan een groep woorden of een zin terugvinden door gebruik te maken van AND, OR, NOT: Booleaanse operatoren worden gebruikt om termen in het zoekveld te combineren.

 

  • AND: Alle gezochte termen moeten in het zoekresultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel AND Peer geeft resultaten waarin zowel het woord appel als het woord peer voorkomen.

     

  • OR:  Minstens één van de gezochte termen moet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel OR Peer geeft resultaten waarin ofwel het woord Appel, ofwel het woord Peer, ofwel beide woorden voorkomen.

     

  • NOT: De term die wordt voorafgegaan door NOT mag niet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel NOT Peer geeft resultaten waarin het woord appel voorkomt, maar niet het woord Peer.